GO UP

Austraaliasse

Vasakpoolne liiklus ja muu oluline Austraalia teedel sõitmise kohta

Oled valmis järgmiseks kadalipuks? Peale selle, et vesi kraanikausist tagurpidi keereldes alla voolab peab ka vasakpoolse liiklusega harjuma. Esimene mõte ‘valel pool teed’ liiklemisest on kindlasti kõhedust tekitav, kuid tegelikkuses ei ole tegemist raketiteadusega. Austraalia teedel trippides peab meeles pidama ka nii mõndagi muud olulist.

Teede olukord

Austraalial on üüratult suur territoorium, kuid üllatav fakt on, et suurem enamus, lausa 85% rahvastikust elab maksimaalselt 50km kaugusel rannikust. Kuna suurem enamus tsivilisatsioonist paikneb rannikulaladel, siis on ka teede olukord Austraalias üsna hea- sest investeerima ei pea teede oludesse terve Austraalia laiuses.

Kui plaanid reisida aga sisemaale, siis tuleb kasutusele võtta nii mõnigi ettevaatusabinõu. Planeeri oma teekonda väga hästi ning tutvu teede tingimustega. Austraalias on nimelt vihmastel perioodidel alad, mis ujutavad väga tugevalt ning palju teid on suletud. Hullematel vihma hooaegadel on väga tavaline, et tuleb ette suuri üleujutusi. Seetõttu peab olema ekstra ettevaatlik kui tee peal on vesi. Mitte kunagi ei tasu sõita läbi vee, mis on üle tee ujutanud, sest tihtipeale on vesi teelt ära viinud veidi pinnast ning veest läbi sõites võib lausa oma elu ohtu seada.

Tihtipeale ei ole lausa sadu kilomeetreid ühtegi väikelinna ega ka tanklat ning pead olema kindel, et auto millega reisid, on usaldusväärne ning paak triiki täis.

Kiirteed ja tolliteed

Suurem enamus Austraalia teid on tasuta. Suuremaid kiirteid uuendatakse järjepidevalt ning teeolud on väga head. Kuid palju tuleb ette ka tolliteid, mille kasutamiseks peab tasuma väikeseid teemakse. Suurem enamus tolliteid paikneb Sydney, Melbourne ja Brisbane piirkonnas.

Teemaksu tasumiseks on kaks võimalust: maksta saab enne tee kasutamist- internetis teha kasutaja Linkt lehel ning oma kontole enne reisi alustamist raha kanda ning summa võetakse sellelt kontolt maha automaatselt- või maksta peale tollitee kasutamist, kuid maksu peab kindlasti maksma 2-3 päeva jooksul. Kui tollitee kasutamise järgselt ei ole tollimaks tasutud õigeaegselt, siis hakkavad tiksuma hirmus suured viivised, milleks on keskmiselt 15 AUD päevas.

Enne reisimist tutvu kindlasti tolliteede asukohtadega-  Queensland Toll RoadsNSW E-TollRoam SydneyMelbourne LinktEast Link Melbourne.

Auto sõidukord

Austraalias ei ole otseselt kohustuslik tehnoülevaatus, kuid see on nö vabatahtlik-kohustuslik. Reeglina peab auto tehnoülevaatusesse viima iga 10K km läbimisel või kord 12 kuu jooksul, kuid keegi seda otseselt ei kontrolli kui auto rike ei ole just põhjustanud liiklusõnnetust.

Küll aga on vaja maksta automaksu. Seda saab maksta kas iga 6 või 12 kuu eest ning selle maksmata jätmine tähendab, et auto võetakse registrist maha ning sisuliselt on autoga teel sõitmine illegaalne. Väga kiiresti võetakse sellised uhid ka teedelt maha, sest politseiautos olevad kaamerad ja süsteemid näitavad ära kõikide autode regod ning väga kaugele selline auto sõita ei jõua. Automaksu teavitus tuleb ennatlikult enne tähtaega auto registreeritud aadressile nii et aadressi tasub kindlasti uuendada vastavalt sellele.

Olulisemad liiklemise reeglid

Vasaku käe reegel on kindlasti peamine, mida meeles pidada. Suurimad katsumused ja segadust tekitavad olukorrad tekivad kindlasti ringteedel ja suurematel ristmikel. Päevases liikluses on ehk kergem olukorraga harjuda, sest teiste autode järgi sõitmine on lihtsaim viis uue liiklusega harjuda. Kuid kui elad ja liikled väiksemad linnas või asulas, siis tuleb silmad lahti hoida nin iga manööver läbi mõelda, et valel pool teed ei lõpetataks.

Kiiruspiirangud on Austraalias väga sarnased Eesti omadega, kuid siiski leidub ka pisikesi erinevusi.
Kiiruspiirang asulates on 50-60km/h.
Koolialades kell 7:00-9:00 ja 14:00-16:00 on kiiruspiiranguks 40km/h
Kiirteedel on piiranguks 110km/h, va. Põhja Territooriumil kus on piiranguks lausa 130km/h

Juhiloaks võib kasutada oma Eesti juhiluba ilma igasuguste probleemideta. Kuid ka sellel on mõned erandid. Kui oled ajutise viisa peal nagu WH või Student, siis ei ole vaja kohalikku juhiluba taodelda. Kui aga oled viisa peal, mis annab sulle püsielaniku elamisloa (permanent resident), siis tohib oma välismaa juhiluba kasutada vaid kuni 3 kuud viisa alguskuupäevast ning kiiremas korras tuleb taodelda kohalik juhiluba. Vastasel juhul võivad tagajärjeks olla suured trahvid.

Kütuse tanklad ei jää ka olulistel põhjustel mainimata. Seda kahel põhjusel- esiteks on kütus oluliselt odavam kui Eestis ning teiseks tanklates telefoniga rääkimine ei ole lubatud. Jah, lugesid õigesti. Kui autot tankides telefoni kõrva äärde paned, siis keeratakse su tankur väga kiiresti kinni ning akna tagant näed ilmselt väga kurja nägu. Nimelt arvatakse Austraalias, et telefoniga rääkimine võib tekitada sädet ning põhjustada tulekahju ning plahvatust. Only in Australia..